Dansles

Akwaba allerliefste volgers, vandaag was wederom een intensieve dag! Kwart over zeven begon ons avontuur en om half acht stond er weer een wit broodje met ei en mayo op ons te wachten (wat een verrassing). Leuk feitje, ons brood wordt van casave gemaakt, niet van graan. Rond half negen reed onze enthousiaste buschauffeur Francis ons over een dansende weg naar Aponoapono toe. Hier kregen we voorlichting over Abocfa en Tony’s. Abocfa is een coöperatie van 391 boeren. Zij levert cacao aan Tony’s Chocolonely. Hierdoor hebben ze meer macht en kunnen ze gezamelijk zorgen voor voorzieningen in de gemeenschap. Samen produceren ze zo’n 90 ton per jaar. Dit is al drie keer zo veel als voor de tijd van Chocolonely, maar nog steeds 60 ton te weinig om aan de vraag naar Tony’s te voldoen. Na de uitgebreide presentatie liepen we door het dorpje en bezochten we een basisschooltje. Dit ging er nog al wild aan toe. Alle obroni’s (blanken) werden besprongen en ondervraagd. We voelden ons als de koning of koningin door alle handjes die we moesten schudden. Madame Esther (onze kok in aponoapono) had zich ondertussen al uren voor ons uit staan sloven in de keuken. We aten een rijstbal met pindasaus en geit die we met onze handen moesten eten. Bon apetite! Met onze buddy aan onze zij genoten we van dit machtige etensmaal dat we verplicht op moesten eten. Zo zei onze Madame Esther. Na het afscheid met onze buddies gingen we de wildernis in. Met een groot kapmes op zak gingen we cacaobonen oogsten. Het zweet stond op ons voorhoofd, maar we lieten ons niet kennen. Zelf hakten we de vruchten open en haalden de bonen los. De boeren lieten ons zien hoe het fermentatieproces gaat, waarvoor de bonen zes dagen onder bananenbladeren moeten liggen. Bezweet stapten we onze bus weer in, waar godzijdank airco in zit. Terug in Nankese gingen we met een groepje naar onze lieve tante Mabel. Zij maakt zelf de prachtigste Afrikaanse jurken die wij allemaal op maat laten maken. Thuis stond weer jollof rijst met kip op ons te wachten. Morgen wordt een grote dag, we gaan leren dansen! Daarom kruipen we maar vroeg in bed.
Medo, Josien en Mathilde!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dansles

 1. Simone (Oud-Bothsider) zegt:

  Hee Bothsiders!

  Leuk om te lezen waar jullie allemaal mee bezig zijn, klinkt super tof!
  Keep up the good work en ik ben heel benieuwd naar de ervaringen en bevindingen als jullie weer terug zijn in Nederland.

  Ik wens jullie nog een hele fijne tweede week.

  Enjoy!
  Simone 🙂

 2. Conny Wilgenburg zegt:

  Wauw!!!!
  Wat een heerlijke eerste week.
  Blij dat alles zo goed gaat.
  Kijk telkens vol ongeduld uit naar nieuwe verhalen.

 3. Annet Boersma zegt:

  Dag allemaal, jullie maken zoveel leuke dingen mee!! (zijn jullie niet iets vergeten wat wij even moeten komen brengen? … 🙂 )
  Zo te lezen houden jullie het wel uit in de warmte en zijn jullie al aardig aangepast aan de nieuwe cultuur.
  Fijn dat jullie ons laten meegenieten!
  Veel plezier verder en liefs uit Engelbert.

 4. Lisette (Wouter's supertoffe zus) zegt:

  Heeft Wouter ook een jurk laten maken? 😛

 5. Andrea zegt:

  Heerlijk zoals jullie worden ondergedompeld in Ghana en genieten van die mooie hartelijke mensen. Dat gevoel koningin te zijn…:) Ik geniet met jullie mee, voel en ruik de sfeer, alsof ik erbij ben…dankzij jullie verhalen! Mooie ervaringen doen jullie op, om nooit te vergeten 🙂
  Morgen naar die heerlijk gekke immens grote markt in Kumasi, om je ogen uit te kijken…Heel veel plezier daar🐓🐓🐓

 6. Andrea zegt:

  Nog 2 nachtjes slapen dan zijn jullie in Hwidiem! Doe je vooral de hartelijke greetings to Thomas zondagavond?! 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s