Champignons in Palmolie

Lieve familie, vrienden en andere volgers,

De tweede helft van onze groep bracht gisteren een bezoek aan de paddenstoelenkwekerij en de palmolievrouwen.

‘S ochtends vertrokken we als eerste naar de paddenstoelenkwekerij die nog maar drie maanden bestaat.
Hartelijk werden we ontvangen door de manager Williana. Zij wist erg veel moois te vertellen over het groeiproces van de paddestoelen. Het is lastig uit te leggen wat wij zagen, maar de grond voor de paddenstoelen komt in zakjes verpakt binnen. Deze moeten een aantal weken blijven staan zodat de schimmel volledig door de grond heen is ontwikkeld. Daarna worden de zakjes gekanteld, in lange rijen opgestapeld tegen de muur en opengemaakt aan de zijkant. Elke acht dagen is er een nieuwe paddenstoel te oogsten.

Naast informatie over het product, hebben we ook veel geleerd over het bedrijf. Zo zijn er alleen maar vrouwen in dienst, en verdienen ze nog niets. Dit komt pas later, als ze winst gaan maken.

Beide bedrijfjes zijn opgestart met hulp en financiering van Trotro. Trotro geeft bijvoorbeeld trainingen zodat het proces veiliger of rendabeler wordt. Gaandeweg probeerden we er achter te komen of het bedrijf onafhankelijk was of dat Trotro toch veel inspraak had. Het bleek dat ze heel veel zelf mochten bepalen en dit leek ook goed te functioneren.

Williana, de grappige, dominante manager, ging met ons mee naar de dames van de palmolie. Hier had zij ook de leiding. Er was een man van een andere NGO die ons vertelde over de productie, maar al snel merkten wij dat we de beste informatie toch bij de vrouwen konden halen. Zij werken immers in het bedrijf.

Williana vertelde dat er naast haarzelf in het management nog twee mannen zitten. Dit was voor ons een teleurstelling: de vrouwen hadden het toch voor het zeggen? Volgens haar kon dit niet anders, aangezien de meeste vrouwen niet kunnen schrijven. Toch denken we dat dit in de toekomst zal moeten veranderen, aangezien steeds meer Ghanese vrouwen over voldoende kennis beschikken.

Als dank voor de voorlichting gaven we een bakje stroopwafels, dat ter plekke opgegeten werd. Gelukkig vonden alle vrouwen het lekker en vrolijk werden we weer uitgezwaaid.

Groetjes,
Mathilde

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s